Ce este parodontoza, simptome, cauze si tratament

Multa lume intreaba ce este boala parodontala de fapt, de ce este atat de periculoasa si cum trebuie tratata cu cel mai bun rezultat.
Boala paradontala este o afectiune inflamatorie ce porneste de la nivelul gingiei pana la tesuturile de sustinere ale dintilor. Aceasta boala are o evolutie pe o durata mai lunga de timp, fara sa afiseze simptome evidente pana la nivelurile avansate ale afectiunii.

Stadiile intermediare sau premergatoare parodontozei

1. GINGIVITA
Se manifesta prin sangerare la periaj, culoarea gingiei afectate de inflamatie este rosie-violeta. Deseori se manifesta si printr-o mancarime gingivala si respiratie neplacuta.
Gingivita se vindeca si se trateaza prin tratament stomatologic cat si schimbarea obiceiurilor pacientului catre igiena orala corecta.
2. PARODONTITA
Este o boala profunda si dificil de tratat datorita afectarii tesuturilor de la baza dintilor de unde acestia se hranesc. In timp gingiile se retrag de pe dinti, radacinile devin vizibile iar dintii devin mobili. Apar spatii intre dinte si os, acestea fiind denumite pungile paradontale ce favorizeaza dezvoltarea bacteriilor care pun in pericol dintii si se poate ajunge chiar la pierderea lor.
Maladia parodontala nu se vindeca complet ci doar se opreste in a evolua, se stabilizeaza pentru evitarea distrugerii complete a danturii. Diagnosticarea precoce , controalele regulate si tratamentul pentru paradontoza avansata sunt solutiile pentru combaterea bolii.

Cauzele Parodontozei

Parodontoza este o afectiune care poate fi prevenita, in cele mai multe cazuri. Parodontoza are la baza o igiena orala deficitara. Periajul zilnic al dintilor, folosirea atei dentare si curatare dentara profesionala regulat pot reduce considerabil aparitia sau evolutia bolii parodontale.

Factori favorizanti ai parodontozei

Fumatul
Tartrul dentar
O trauma a dintilor
Edentatii
Obiceiuri nesanatoase

...

Sarcina
Menstruatie
Menopauza
Boli sistemice (diabet, anemie,..)
Tratamente medicamentuoase

Diagonsticul Parodontozei

Diagnosticul de parodontoza este simplu si se bazeaza pe un control stomatologic. Medicul dentist se uita pentru a stabili existenta placii dentare si a tartrului si testeaza daca exista sangerare usoara. Pentru a verifica starea de sanatate a tesutului gingival, medicul dentist poate folosi o sonda de metal pentru a masura adancimea santul gingival, canalul dintre gingii si dinti. Sonda este introdusa langa dinte, sub linia gingiei, de obicei, in mai multe locuri din intreaga gura. Verificarile pot ajuta la stabilirea gradului de parodontoza si stabilirea planului de tratament.

Tratamentul Parodontozei

Fazele avansate ale bolii paradontale nu mai pot fi buna igiena oral cat si inverventiile non chirurgicale nu mai sunt suficiente pentru tratarea parodontitei dar medicii stomatologi au solutii.
Operatia cu lambou In termeni non tehnici este operatiunea de micsorare, sau reducere a buzunarelor parodontale. Se fac mici incizii in gingie pentru a se ajunge la radacina dintilor si astfel atinge o mult mai buna curatare.
Regenerarea asistata a tesutului Regenerarea tesutului osos prerdut in urma parodontozei se obtine prin introducerea unui material biocompatibil special intre osul existent si dinte. Materialul sigileaza zona si permite osului sa creasca la loc.
Grefa de os si/sau de tesut moale Retragerea gingiei este un efect vizibil si nedorit al parodontozei. Cu ajutorul prelevarii de mici grefe de pe cerul gurii (bolta palatina) medicii dentisti au reusit sa rezolve aceasta problema. De asemeni daca parodontoza a distrus tesut osos se pot aplica insertii de fragmente de os natural (grefa pacient) sau os sintetic, astfel dintele se fixeaza in pozitia lui, este protejat si este stimulata regenerarea osului. Rezultatele sunt bune.

Resurse descarcabile despre Parodontita

Brosuri sau documente despre tehnologii in tratamentul Parodontozei folosite in cabinetul stomatologic Horvat Dental
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • SKU
  • Rating
  • Price
  • Stock
  • Availability
  • Add to cart
  • Description
  • Content
  • Weight
  • Dimensions
  • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare